HTML

Minden ami terrárium!

Friss topikok

  • Zuri: Néhány "hiba" a cikkben: a sisakos kaméleon nem igényel külön tálat a terráriumban, nem fog inni! ... (2012.07.04. 15:05) Sisakos kaméleon

Linkblog

Archívum

Sisakos kaméleon

Terrarista 2010.04.27. 14:07

Származás: Jemeni határvidék folyóvidékei.

Leírás: 30-35 cm nőnek, de, a két nem között akár 8-10 cm eltérés is lehet, szép színesek, általában zöld, narancssárga színük van, egyéb színű csíkokkal díszítve. Nevüket fura koponyacsontjukról kapták, amelynek szerepéről, még nem sokat tudunk.

Tartása: Ahogy, ez a fáramászó hüllőknél, és főleg a kaméleonoknál, egy magas és nem széles terrárium szükségletes. Egy 100cm*130cm*60cm terráriumra szükség lesz. Ide szép zöld, vagy akár már száraz ágakat is betehetünk. A lényeg a fertőtlenítés. Szerintem a kisütés a legjobb módszer. Előmelegített sütőbe pár percig betenni, majd hideg vízzel gyorsan leőblíteni. A sisakos kaméleont ajánlanám a kezdő kaméleonosoknak, szelíd természete és könnyű tartása miatt is. A többi kaméleonhoz képest nem igényel olyan magas páratartalmat (kb. 50%).A hőmérséklet nappali 30-34 fok körül mozogjon. A kaméleon könnyen kézhez szoktatható, lassúsága miatt, mivel így a kisgyerekek sem félnek tőle.

Etetés, itatás: Tücsök, viaszmolylárva, rózsabogár adható neki, van aki azt mondja szopós egér is adható neki, szerintem nem. Fontos az, hogy állandóan legyen benn ivóvíz. Az ennivalókat bekenhetjük mézzel, a vitaminok miatt.

Címkék: gyík hüllő tartás sisakos kaméleon

1 komment

Tűzhasú gőte

Terrarista 2010.04.17. 10:02

Származás: Kína.

Leírás: 5-10 cm hosszú. Nevét a gyönyörű sárgás-vörösmintás hasáról kapta, a háta viszont egyszerűen csak szürke. Viszonylag kezes, de tényleg csak viszonylag. Én mégis ajánlanám sokaknak, természete és szépsége miatt.

Tartása: Egy 30 literes avkárium/aqua-terrárium megfelelő. De mindenképpen legyen benne valamilyen kimászó, mert szükségük van szárazföldre az életbenmaradáshoz. Az akvárium félig legyen vízzel feltöltve. Kavicsos, köves aljzatot tegyünk be. Pár búvóhelyet tegyünk a víz alá. A legjobbb ötlet szerintem a hódvár. Egy olyan búvóhely, aminek a bejárata a víz alatt van, de a víz felett van maga a hely. A lakhelyén 20°C legyen, de télen, mivel ekkor pihen, az alacsonyabb hőmérséklet is megfelelő. Egy gyengébb szűrő elég, és fedjük be a terráriumot, mert a páratartalomnak minimum 65-70% kell lennie. Fontos még az is, hogy növényeknek is kell lennie. Vízisaláta, Jávai moha, Süllőhínár is megfelelő. Simogatható, könnyen kezelhető, gyerekbarát.

Etetés: Csak élő eleséget lehet neki adni, például tubifex vagy szúnyoglárva, de a lényeg, hogy éljen, mozogjon. Akár kézből is etethetjük, nem harap, nem bánt.  

 

Címkék: kétéltű tartás tűzhasú gőte

1 komment

Háziegér

Terrarista 2010.04.15. 15:43

Származás: Bárhol a világon megtalálható.

Leírás: A háziegér, egy kicsi 8-1.1 cm hosszúságú fekete vagy szürke rágcsáló. Csupasz füllel, és szintén csupasz, hosszú farokkal. Bár most már a terraristák kitényésztették az albínó változatot.

Élet a terráriumban: Általában nem túl hosszú, az élete. Mivel a terraristák körében, inkább eledelként, mint háziállatként ismertek. Persze sokan tartanak háziállatként egeret. Ha veszel egyet, akkor mellé rögtön vegyél egy minimum 40*50*50 terráriumot vagy ketrecet, ez jó nagy, szóval elég tere lesz az állatkánknak. A terráriumot heti egyszer ajánlatos kitakarítani. A földre pedig faforgácsot, vagy szalmát kell tenni. Kezes állat, aranyos, bár nem él túl sokat (1-4 év). Jelenleg nekem is van egy, akit nem etetés céljából tartok, de holnap gazdát cserél.Én betettem neki egy hosszú fát és azt kell mondanom, hogy nagyon élvezi, egész nap azon mászkál fe-le.

Etetés,itatás: Itatáshoz a golyós itatót ajánlom, ahogyan azt az összes többi kisemlősnek is. Az etetés nem nehéz, mivel kb. mindent megeszik. A gyümölcsök zöldségek megfelelőek, és néha kisérletezni is lehet.

Címkék: rágcsáló tartás emlős háziegér

Szólj hozzá!

Gabonasikló

Terrarista 2010.04.13. 14:23

Leírás: Ez egy 50-115 cm hosszúra növő sikló. Színe élénk, narancssárgától, világosbarnáig terjedő színük, egyéb, sötétebb színű foltokkal. Szép sima pikkelyekkel. Mondjuk manapság eléggé elterjedt az albínó-sárga változat is.

Tartása: Egy állatnak, egy 120*80*40 terrárium, megfelelő, és kivételesen a hátterezést is nagyon ajánlom, mivel ez búvóhelyet biztosít siklónknak. Ebben olyan, 20-30 fokot kell biztósítani, de ez fajfüggő. Fontos betenni neki egy fürdő/itatótálat illetve talajnak pl. fenyőkérget. Érdemesebb hamar kézhez szoktatni, így szelíd lesz. Simogatható, de szerintem nem vágyik rá, és még azt sem mondanám hogy élvezi. Azonkívül, hogy társaságkedvelő állat. Egyik ismerősöm fia a közeljövőben kíván venni egyet, és komolyabb utánnézést követően, megtudta neki ez az ideális állat, mivel akárcsak ő, e sikló is elsősorban éjszaka aktív,illetve sok odafigyelést igényel.

Etetés: Kisemlősök. pontosabban kis rágcsálók. Illetve fiatalkorukban tücsök, sáska, szopós egér. Ezt is inkább este érdemes odaadni, mert ilyenkor aktív.

Címkék: sikló hüllő gabonasikló tartás

1 komment

Páncélos seltopuzik

Terrarista 2010.04.10. 09:29

Leírás: Hogy mi is ez a seltopuzik? Ez bizony egy lábatlan gyík, merthogy ilyen is létezik. Bár nincsen lába, nem hasonlt a kígyókhoz, mert tompább a farka, feje kerekebbb és kinyitja a száját amikor sziszeg. Az 1-1.2 méterre növő "gyíkokcska" fura kinézete mellett az egyik legjobb otthon tartható hülllő, mivel gyordan szelídthető, és akár még kézből is etethető. Ám akárcsak a többi hüllőé, ennek a tartása se túl egyszerű.

Tartása, avagy élet a terráriumban: Mivel sehol sem találtam infót, ezért elmentem egy szakértőhöz(Hamarosan interjú vele.). Véleménye szerint, ha majd elérik a kifejlettséget, egy 180*40*40 terrárium bőven elég lesz. Ebben kifejezetten nagy élettere lesz. De, ahogyan a legtöbb szelíd háziállat, ő seem bent fogje élni, élete összes napját(Már ha kiengedjük.).

Etetés: Nem túl nagy a szája, így a táplálék se legyen túl nagy. A lényeg a változatosság. Inkább rovarok, mint kisemlősök, de azéért néha az utóbbiból is kaphat. Ahogyan azt már említettem, akár még kézből is etethetjük.

Címkék: hüllő tartás lábatlan gyík páncélos seltopuzik

1 komment

Leopárdgekkó

Terrarista 2010.04.09. 22:16

Származás: Afganisztán,Pakisztán,Irán,Irak illetve nyugat-India.

Leírás: Nevét a gyönyörű mintázatáról kapta, ami hasonlít leopárdéra, bár utóbbival ellentétben, a leopárdgekkó nem egy nagy méretű állat, hosszúsága általában 16-24 cm között mozog. Hihetetlenül könnyű megkülönböztetni a többi hüllőtől, a farka alapján, mintha egy bunkót hordozna a farka helyén. Én mindig amikor csak ránézek, azt vélem látni, hogy mosolyog.

Tartása: Mivel kicsi, ezért, ha nem okoz nagy gondot ajánlatosabb többet együtt tartani. De, egyszerre egynél több hímet egy terráriumban ne tartsunk, mert végeznek egymással. Három-négy példánynak, körübelül olyan 90*60*60 terrárium pont jó. Ezenbelül sok búvóhelyet kell kialakítani. A talaj homok legyen, és ezalatt fűtőszál húzódjon. Egy 50w melegítőlámpa még szükséges lesz. Napplal 27-33 este 20-23 fok az ideális. Szerintem a legkezesebb házi hüllő. Sokat mászkál, nem fél az embertől.

Etetés: Tücsök, sáska, viaszmolylárva, gyászbogárlárva illetve szopós egér adható, utóbbit csak kifejlett példányoknak szabad adni, és nagyon ritkán, a zsírtartalmuk miatt. Az ideális "menü" főleg tücskökből áll, ezeket, természetesen vitaminozva adjuk be. Heti 13 tücsökkel elvannak.

Címkék: gyík hüllő tartás leopárd gekkó

Szólj hozzá!

Madárpókok

Terrarista 2010.04.09. 14:49

 Származás: A világ összes melegebb részén megtalálhatóak, de főleg amerika esőerdeiben. 

Leírás: Általában 6-10 cm hosszúságot, 26 cm lábfesztávolságot, és 85 gramm súlyt érnek el. Az egész testükön szőr van, ami általában fekete vagy barna. Csáprágóikkal táplálkoznak.

Életstílusuk: Magányos állatok, és vagy 10-20 évig biztos elélnek. Nagyon tiszta állatok. Bár mondjuk, nekem az, hogy az ennivalónak csak a bőrét meg a csontjait hagyják ott, nem számít tisztának.

Szörnyek vagy háziállatok: Szerintem szörnyek, bár én abszolúte a kinézetük alapján ítélem el őket, merthogy az, akinek van azt mondja, hogy aranyos, hűséges, meg nem bánt csak ha te is őt. De számomra, egy ízeltlábú aranyos nem lehet. Főleg nem egy nagy szőrős pók.

Élet a terráriumban: Egy madárpók, egy 25-30 literes terráriumban teljesen jól eléldegél. És ehhez csak pár feltétel szükséges. Páratartalom 70-80%, és tőzeg a talajra. Na meg a tísztítás. Egy ecsetkével kell tisztogatni. De,hogy miért azt majd az etetés alatt fogom részletezni.

Etetés: A madárpókok mindent megesznek ami mozog és kissebb mint a potrohuk. Először is odamenek az áldozatukhoz, majd a csáprágóikat beleszúrják áldozatukba, egy olyan savat eresztenek bele, ami feloldja belsőségeit, majd ezt szépen komótosan kiisszák. Majd a maradékot felragasztják a falra. Na ezt kell letisztogatni ecsettel. Ennyit a tisztaságról.

Címkék: madárpók tartás ízeltlábú

Szólj hozzá!

Szavannai Varánusz

Terrarista 2010.04.08. 12:19

 Származás: Afrika, Szaharától délre.

Leírás: Ez a varánusz fajta kb. 80-100 cm hosszúságúra nő meg. Zömök teste széles feje és elvékonyodó farka van. A hirtelen mozdulatokra aggresszíven reagál. Ilyenkor akár haraphat vagy a farkával odacsaphat. Ám ezenkívül az egyik legszelídebb és legkezesebb hüllő.

Élet a terráriumban: Magyarországon a terraristák körében egy eléggé elterjedt faj, mert hűséges és szelíd. A terrárium mérete az állat méretétől függ. Amikor még fiatal és kisseb egy 80*40*40-es terrárium bőven elég. Ám amikor megnő egy 165*100*100 szükséges lesz. A terrárium fütését egy háromrészes megoldással kell megcsinálni. Kétharmada alá kell tenni fűtőszálat. És ugyanebbe a kétharmadba kell tenni a lámpát, hogy legyen egyharmad, ahova ha nagyon meleg van el tud vonulni.  Nekem van egy ilyen varánuszom, és véleményem szerint, nem az egész napját fogja a terráriumban tölteni. Persze ez ember és varánusz függő. Én minden második nap kiengedem, mert nekem nem baj, ő meg élvezi. Persze ez nem kötelező. A véleményem szerint a nevelésében egy fontos dolog van, hogy mi vagyunk a főnökök. HA ki akarjuk venni ne hagyjuk, hogy ellenálljon(persze vannak kivételes események) meg minden, mert ha azt hiszi, hogy itt ő uralkodik, akkor azzal mi szívunk.

Etetés: Fura, mert a többi hüllővel ellentétben az exanthematicus, mindent húst illetve állati származékot megeszik amit tud. Egér,sáska,nyers csirke és akár főtt tojás is.Kivéve sertéshús, azt tilos adni neki. Meg aztán az se túl jó ha túletetjük.

Címkék: gyík hüllő tartás szavannai varánusz

5 komment

süti beállítások módosítása